Sposób przygotowania

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
aromat pomarańczowy
10 dag rodzynek

Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich


Do mąki pszennej dodać cukier, jajko, masło i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać miękką margarynę. Gdy powstanie jednolita masa, dodawać po trochu twaróg, mąkę ziemniaczaną, mąką pszenną i aromat pomarańczowy. Na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie z aromatem pomarańczowym) i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 180 °C.

Na jeszcze ciepły sernik wyłożyć ciepły karmel, a na nim wyłożyć pokrojone orzechy włoskie. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego należy wcześniej ugotować.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !