Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik królewicz

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jaja 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
miód 4 łyzki
margaryna 1\\2 szt
cukier puder 1\\2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik królewicz

Przepis na ciasto: Margarynę roztopić z miodem. Połączyć z mąką i jajkiem. Zagnieść ciasto. Upiec. Ciasto przekroić na 3 części (można przekroić na 2 części według uznania).
Uwaga! Można zamiast całości upiec 2 placki osobno.

MASA
1 szklanka mleka
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
1 cukier waniliowy
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.

Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak