Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 220 ml
truskawki 1 kg
masło 1 kostka
margaryna 250 g
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 1,5 szkl
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Biszkopty 2 opak
listki mięty lub melisy do dekoracji
galaretka truskawkowa 2 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Żółtka utrzeć z cukrem i dwoma rodzajami mąki.
Zalać gorącym mlekiem i wymieszać.
Postawić na parze i ubijać mikserem ok. 15 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Masło i margarynę utrzeć na puszysty krem.
Mieszając, dodawać po łyżeczce masy żółtkowej i połowę porcji rozgniecionych truskawek.
Resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji) dodać w całości.
Na ułożone w tortownicy biszkopty wyłożyć masę.
Nakryć drugą warstwą biszkoptów, pokryć masą, ozdobić całymi lub pokrojonymi w plasterki truskawkami, przyozdobić miętą lub i zalać galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 31.12.2011 19:34
bardzo smaczny
agogo2 17.08.2011 22:42
dobry
agata1722
agata1722 10.05.2011 11:10
wyśmienity
Monika192 26.11.2010 12:31
ładnie wygląda
jarek4 20.10.2010 11:08
uwielbiam
banditka 10.09.2010 10:01
wyglada baaardzo apetycznie aż zatesknilam za truskawkami
ewelinapac 09.09.2010 14:42
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak