Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane w sosie serowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 50 dag
brokuł 30 dag
cukinia 1 szt
cebula 2 szt
marchew 2 szt
sól
rozmaryn 1 gałązka
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane w sosie serowym

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Pozostałe warzywa oczyścić. Marchew i cukinie pokroić, kalafior i brokuły podzielic na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na półtwardo. Osączone warzywa orazcebulęprzełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać rozmarynem, zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na sos: po 10 dag żółtego sera i rokpola, łyżka mielonego parmezanu, 300 ml bulionu warzywnego, po łyżce mąki i masła, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Bulion schłodzić w lodówce. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, rokpol rozkruszyć widelcem. Na patelni stopić masło, mieszając wsypać mąkę, podgrzać, wlać bulion i dokładnie wymieszać. Wsypać żółty ser i rokpol, gotować 10 minut. Dodać parmezan, doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 20.11.2012 18:57
Smaczny pomysł na zapiekankę. Mam pytanie: czym należy zmielić parmezan?
agnieszka137 12.01.2011 22:21
warzywa zawsze zachęcają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak