Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki maślane z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 4 szkl.
mleko 1 szkl.
cukier 1/3 szkl.
jajko 2 szt.
masło 4 łyżki
drożdże 3 dkg
sól szczypta
kruszonka; mąka 1/2 szkl.
cukier 4 łyżki
masło 4 łyżki
Do posmarowania:
jajko
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki maślane z kruszonką

przygotować kruszonkę:mąkę wymieszać z cukrem,dodać stopione letnie masło i zagnieść ciasto ownąć folią i odstawić w chłodne miejsce,drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z połową szklanki letniego mleka odstawić do wyrośnięcia jajka ubić z cukrem,do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn,resztę mleka,ubite jajka,stopione masło i sól,wszystko starannie wyrobić przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,gdy podwoi swą objętość,ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku formować bułeczki o średnicy 5 cm.układać na blasze posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startą kruszonką,piec 25min.w temp.200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.05.2013 05:55
świetne, prawie drożdżówki :)
Grazyna0211 10.05.2011 10:43
aż mi się zachciało takiej bułeczki
MAR3STA 16.01.2011 19:49
o super te bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak