Sposób przygotowania

przygotować kruszonkę:mąkę wymieszać z cukrem,dodać stopione letnie masło i zagnieść ciasto ownąć folią i odstawić w chłodne miejsce,drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z połową szklanki letniego mleka odstawić do wyrośnięcia jajka ubić z cukrem,do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn,resztę mleka,ubite jajka,stopione masło i sól,wszystko starannie wyrobić przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,gdy podwoi swą objętość,ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku formować bułeczki o średnicy 5 cm.układać na blasze posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać startą kruszonką,piec 25min.w temp.200st.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    o super te bułeczki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    aż mi się zachciało takiej bułeczki
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetne, prawie drożdżówki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !