Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone oraz i duszone kurki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 2-3 łyżki
czosnek 2 ząbki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 2-3 łyżki
kurki 500 - 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone oraz i duszone kurki

Kurki dokładnie umyć, osuszyć, jeśli są duże pokroić.
Czosnek i imbir posiekać Rozgrzać patelnię i na rozgrzaną oliwę włożyć najpierw czosnek i imbir ,a po 2 minutach smażenia się czosnku i imbiru dokładamy kurki i smażymy razem - od czasu do czasu mieszając - około 10 minut na średnim ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem - który mielimy bezpośrednio do potrawy. Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką i jeszcze dusimy, stale mieszając przez 2 - 3 minuty.
Podajemy od razu, gorące jako przystawkę do frytek, ryżu na sypko, ziemniaków z wody i makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 21.07.2011 10:48
Z imbirem ciekawe połączenie a kurki uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak