Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb razowy na zaczynie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mąka żytnia 30 dkg
mąka razowa 16 łyżek
otręby 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy na zaczynie

prygotować zaczyn:połowę mąki razowej wymieszać z 6 łyżkami wody,przykryć papierem nakłutym widelcem i odstawić na 3-5 dni w ciepłe miejsce,dwa razy na dobę wymieszać,gdy zaczyn bądzie lekko-kwaśny i pojawią się pęcherzyki powietrza dodać 8 łyżek mąki i 5 łyżek wody wymieszać i przykryć trzymać w ciepłym przez noc,resztę mąki razowej,pszennej,żytniej i sól wsypać do zaczynu i wyrobić dolewając porcjami 2 szklanki letniej wody,zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę i odstawić na 2 godz,w ciepłe miejsce,ponownie chwilę wyrobić i wyłożyć do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami,odstawić na 4 godz.dgy wyrośnie piec w nagrzanym piekarnikudo 220st.po 15min.zmiejszyć temp.do 170st.i piec jeszcze 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 27.06.2012 00:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak