Sposób przygotowania

wiem, wiem - świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze mieć kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?

Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pyza, nic się nie martw, ja też lubię się zabezpieczyć i mieć pod ręką kilka sałatek na nieoczekiwane awaryjne sytuacje ;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Przyznam szczerze, ze nigdy takiej nie robiłam. Zaciekawił mnie ten sposób \"przetworzenia\" pekinki. Mam nadzieję, że będzie okazja, żeby wypróbować.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    polecam bo to fajna sałatka
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    świetna nazwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisza1

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !