Sposób przygotowania

lubię zupę z botwinki, ale jest sezonowa więc postanowiłam zapewnić sobie mały jej zapas na jesienno-zimowe dni...

Botwinę dokładnie myjemy, usuwamy nadpsute liście, osączamy, siekamy. Buraki szorujemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, chrzan po oskrobaniu ścieramy na drobnej tarce i skrapiamy 1 łyżką octu. Koperek dokładnie płuczemy, osączamy, siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, cukier, wodę i resztę octu. Mieszamy dokładnie i napełniamy mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Po zakręceniu słoiczków mamy dwie możliwości: możemy je postawić na kilka dni w ciepłym miejscu aby rozpoczął się proces kiszenia albo od razu pasteryzować przez 20 min.. Przy kiszeniu pasteryzujemy dopiero po m/w tygodniu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja robiłam do tej pory botwinkę wg. przepisu J.Kuronia z dodatkiem kwasku cytrynowego. Twój przepis bardzo mi się spodbał i w prsyszłym sezonie z pewnościś przygotuję kilka takich słoiczków.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    napewno zrobię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    ciekawy przepis, ja robię troszkę inaczej.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !