Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie - szybkie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

stopione masło 50 g
mąka 150 g
jajko 4 małe szt
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śmietana 30% 350-400 ml
cukier puder 2 + 3 łyżki
woda 250 ml
sól odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie - szybkie

Wodę zagotować na średnim ogniu z solą i tłuszczem.
Garnek zdjąć z ognia.
Wsypać do niego zdecydowanym ruchem całą mąkę.
I stale mieszać składniki.
Garnek postawić na małym ogniu kuchenki.
Ciasto mieszać cały czas tak długo, aż powstała kula będzie odchodziła od dna garnka.
Garnek znów zdjąć z ognia.
Natychmiast wmiksować do ciasta 1 jajko.
Ciasto przestudzić.
Do prawie zimnego ciasta wkręcać po jednym jajku.
Najwygodniej zrobić to spiralkami ręcznego miksera.
Ciasto powinno być zwarte, żółte i błyszczące.
Blachę wyłożyć pergaminem.
Układać na niej łyżką lub cukierniczą szprycą - kulki z ciasta.
Ciastka piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika ponieważ wtedy ptysie opadną.
Natychmiast po wyjęciu z piecyka przekroić ptysie, otworzyć i ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ptysie napełniać bitą śmietaną tuż przed podaniem na stół.
Posypać cukrem pudrem.

WAŻNE !!!
Przed włożeniem blachy do pieca skropić ciasto i pergamin obficie zimną wodą. Od tego zależy, czy ptysie wyrosną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 18.09.2012 21:12
oj dawno nie jadłam
Krzysztof42 28.12.2011 15:51
bardzo lubię
Ewa104 23.03.2011 06:46
Dawno ich nie jadłam.Super wyszły.
Ania67 07.01.2011 09:56
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak