Sposób przygotowania

Masa:
20 dag pokrojonych orzechów;
20 dag margaryny;
8 łyżek cukru;
6 łyżek słodkiej śmietanki;
30 ml wódki;
1 paczka fig;

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i tłuszcz. Posiekać nożem i dodać żółtko, szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. . Foremki na babeczki nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (najlepiej miedzy dwoma kawałkami folii) i wyłożyć nim foremki. Na ciasto w foremce położyć kawałek folii i wsypać 1 łyżeczkę grochu lub fasoli. Piec w temperaturze 190 o - 200 o C przez 10 -15 min. Masa. Pokroić orzechy i figi. W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier, orzechy, figi, śmietankę, wódkę. Całość zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i wkładać łyżką do wystudzonych babeczek. Udekorować czekoladą.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Smaczne babeczki.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię takie babeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !