Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z nadzieniem figowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 20 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z nadzieniem figowym.

Masa:
20 dag pokrojonych orzechów;
20 dag margaryny;
8 łyżek cukru;
6 łyżek słodkiej śmietanki;
30 ml wódki;
1 paczka fig;

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i tłuszcz. Posiekać nożem i dodać żółtko, szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. . Foremki na babeczki nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (najlepiej miedzy dwoma kawałkami folii) i wyłożyć nim foremki. Na ciasto w foremce położyć kawałek folii i wsypać 1 łyżeczkę grochu lub fasoli. Piec w temperaturze 190 o - 200 o C przez 10 -15 min. Masa. Pokroić orzechy i figi. W rondlu rozpuścić margarynę, dodać cukier, orzechy, figi, śmietankę, wódkę. Całość zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić i wkładać łyżką do wystudzonych babeczek. Udekorować czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 22.11.2013 10:48
lubię takie babeczki
maciek7 25.06.2011 21:00
pycha
halina17 12.01.2011 12:35
Smaczne babeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak