Sposób przygotowania

Kaczka natrzeć solą i pieprzem. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy wlać do wnętrza kaczki. Zaszyć ją. Udka obwiązać. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Kaczkę ułożyć na ruszcie do doły piersiami i wstawić do piekarnika.Podlać 1/2 szklanki wody i piec około 1,5 godziny. Po 40 minutach kaczkę obrócić. Pod koniec pieczenia kaczkę posmarować dżemem. Po upieczeniu kaczkę zostawić w piekarniku. Zebrać tłuszcz powstały z pieczenia, dodać 1/2 szklanki gorącej wody i dolać tyle rosołu, żeby płynu było w sumie 1/2 litra.
Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąc sok. Cukier stopić na karmel. Rozprowadzić gorącym sosem, wymieszać, dodać sok z pomarańczy i cytryny, dopawić. Zagotować. Do mąki ziemniaczanej dodać trochę zimnej wody, rozrobić i dodać do sosu. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry. Zanurzyć w rozgrzanym tłuszczu. Kaczkę ułożyć na plastrach pomarańczy. Sos podać osobno, posypać skórką pomarańczową.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne mięsko
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    ciekawy przepis nigdy takiej nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    rewelacja!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !