Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone pomidory

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg małych, twardych pomidorów najlepiej odmiany o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek 2
ząbków czosnku 10
cm kawałek korzenia chrzanu 3-5
łydygi kopru, z listkami i baldachami 3-4
litra wody 1-1,5
łyżki soli niejodowanej 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone pomidory

tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?

Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 21.05.2012 22:54
mniamm;)
ankaryba 30.08.2011 13:08
mmm;!
Misia90 22.08.2011 11:19
fajne
Marysia 22.08.2011 11:01
super
Karolina69 22.08.2011 10:53
fajne
marcia71 11.08.2011 01:06
świetny przepis
treonina 27.07.2011 00:49
nie próbowałam nigdy! może spróbuje w tym roku
Adamorek 02.06.2011 12:19
świetna sprawa
Ewelina47 04.04.2011 21:28
jeszcze nie robiłam takich ale może na zimowe wieczorki się przydadzą
jasiek 02.04.2011 18:10
ale fajne
Mariola21 23.03.2011 19:12
Wypróbuje :)
SmacznaPyza 07.03.2011 11:36
marcia7, a co robisz inaczej? jestem bardzo ciekawa
marcia71 07.03.2011 11:32
też kiszę pomidory ale trochę inaczej, wypróbuję i ten przepis
eli_555 27.10.2010 20:40
extra
BozenA 24.10.2010 19:13
super
BozenA 24.10.2010 19:13
super
noculos 12.09.2010 21:34
ciekawe
ewelinapac 27.08.2010 09:43
sa rewelacyjne
cukiereczek 23.06.2010 07:09
Extra
bernika 20.06.2010 19:53
chyba w tym roku tez sie pokusze o zrobienie :)
iwa643 12.06.2010 07:59
kisiłam papryke nadziewana kapusta super
IZABELA29 24.05.2010 19:35
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak