Sposób przygotowania

tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?

Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.

Komentarze

  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajne
  • 4
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    kisiłam papryke nadziewana kapusta super
  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    chyba w tym roku tez sie pokusze o zrobienie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    sa rewelacyjne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    też kiszę pomidory ale trochę inaczej, wypróbuję i ten przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    marcia7, a co robisz inaczej? jestem bardzo ciekawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariola21

    Wypróbuje :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    ale fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    jeszcze nie robiłam takich ale może na zimowe wieczorki się przydadzą
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    świetna sprawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nie próbowałam nigdy! może spróbuje w tym roku
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    mmm;!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniamm;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !