Sposób przygotowania

Indyka opłukać, osuszyć, podzielić na tyle podłużnych cząstek, ile jest plasterków boku - podzieliłam na 8. Oprószyć szczyptą soli( bo boczek jest słony) i pieprzem. Każdy kawałek zawinąć w boczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć fileciki i smażyć kilka minut do momentu zarumienienia z każdej strony - obracać roladki i potrząsać patelnią.

W misce przygotować rukolę - ilość wg uznania. Na tę ilość dałam 4 garści - ok 100g.
Dodać pokrojone na pół winogrona - 15 sztuk, garść orzechów (połówki lub ćwiartki) oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę (zamiennie może być czerwona).
Do sałatki dodać mięso z patelni - można każdą roladkę przekroić po skosie na 3 - 5 części. Posypać kozim serem.

Tuż przed podaniem skropić sokiem z 1/2 mandarynki/ pomarańczy oraz dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu balsamicznego. Lekko wymieszać. Dodałam gotową mieszankę oliwy z octem balsamicznym ( w jednej butelce) - po wstrząśnięciu mixtura się łączy i służy jako gotowy dressing do sałatki.

Można też wzbogacić tę sałatkę o pomidorki koktajlowe, zielonego ogórka, ser kozi zastąpić mini mozzarelkami pokrojonymi na pół oraz dodać cząstki słodkiej pomarańczy (bez błonek). Obie wersje równie pyszne - robiłam w Sylwestrowy wieczór.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    pyszne
  • 10
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    to może być smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kuchareczekjeden

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wyglądają znakomicie i już jestem ciekawa jak smakują:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ladnie skomponownane - roniez kolorystycznie :)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Przepysznie się zapowiada!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !