Sposób przygotowania

Uszaki to bardzo często występujące, ale mało znane u nas grzyby. Późną jesienią i zimą możemy sami ich sobie nazbierać.

Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ana00

    Pierwszo słyszę o takich grzybkach ;)
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    jadłam je ale smażone nawet fajnie smakują
  • 1
    original
    Opublikowano

    kotlet

    ciekawa sprawa z tymi uszakami :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ja bym w życiu nie wiedziała ze sa jadalne ! podziwiam twóją wiedze
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    naprawdę nie samowite ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !