Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołpaki po cygańsku

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg płachetki kołpakowatej ( grzyb znany pod regionalnymi nazwami: kołpak, turek, niemka) 1-1,5
kg cebuli 1
czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1
szkl. octu 10% 3/4
szkl. wody 2
łyżki soli 3-4
łyżki cukru 3-4
słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30% 1
łyżeczka pieprzu ziarnistego 1
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziarenek ziela angielskiego 5-6

Przepis i sposób przygotowania na: Kołpaki po cygańsku

Pyszna sałatka, można ją jeść zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.

Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do ostygnięcia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, najlepiej trzykrotnie po 30 min. z 24-godzinnymi przerwami. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myślę, że do takiej sałatki nadają się też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 28.03.2012 23:55
dobre
BozenA 04.12.2011 12:40
super
BozenA 04.12.2011 12:40
super
Misia90 22.08.2011 11:18
fajne
Marysia 22.08.2011 11:00
super
Karolina69 22.08.2011 10:52
fajne
Henryka2 13.01.2011 19:31
Chciałabym spróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak