Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porowo-szparagowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
masło 6 łyżek
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
por 1 sztuka
białe i zielone szparagi 1/2 kg
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 1,5 szklanki
jajko 3 sztuki
estragon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porowo-szparagowe

Wymieszaj mąkę, sól ,posiekane masło, lekko ubite jajko i zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
W tym czasie pokroić pora w półkrążki. Obrać i oczyścić szparagi. Gotuj je 5 minut w osolonej wodzie. Pokrój na kawałki.
Pory uduś na maśle do miękkości. Dodaj szparagi, przypraw, wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Forme na tartę wyłóż pergaminem, rozwałkuj ciasto. Ponakłuwaj widelcem.
Przygotuj polewę: wymieszaj śmietanę z 2 jajkami i estragonem, przypraw.
Ostatnie jajko wymieszaj z 2 łyżkami wody, posmaruj nim ciasto. Na cieście nałóż nadzienie, potem polewę. Piecz do miękkości - około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.09.2011 09:19
super
Motorek 23.08.2011 19:22
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak