Sposób przygotowania

kurczaka opłukać, natrzeć skórką z cytryny i pomarańczy, solą i pieprzem, papryką cynamonem, wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, pokroić na ósemki, cząstki z jednej pomarańczy włożyć do środka kurczaka, zaszyć i spiąć nogi.
Posmarować kurczaka masłem, piec 10 minut w 220 st C , obniżyć temperaturę do 180 wlać wino, piec około 40 minut , często polewać sosem z pieczenia.
na 20 minut przed końcem pieczenia włożyć do naczynia z kurczakiem pozostałe pomarańcze i rodzynki.
Sos z pieczenia zlać do rondelka , zagotować i ewentualnie zagęścić mąką

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    smaczniutki ten kurczaczek;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    ciekawa jestem smaku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !