Sposób przygotowania

1. Mieszamy ze sobą: mleko (lub wodę), drożdże, cukier, sól i olej.
2. Dodajemy mąkę. Łączymy składniki za pomocą łyżki.
3. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
4. Po upływie godziny ugniatamy ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Ponownie zakrywamy miskę folią i odstawiamy na kolejne 10-20 minut.
5. Łączymy ze sobą składniki na syrop.
6. Posypujemy stolnicę mąką (tak około pół szklanki mąki). Wykładamy ciasto i lekko ugniatamy. Dzielimy ciasto na 8 części.
7. Z każdej części tworzymy kulę. Spłaszczamy ją i na środek układamy składniki na syrop.
Ciasto drożdżowe szybko wysycha, więc dobrze jest przykryć folią te części ciasta, których czekają na swoją kolej.
8. Łączymy brzegi ciasta na wzór knedla. Trzeba zwrócić uwagę, żeby suche składniki na syrop, były dobrze osłonięte ciastem.
9. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kładziemy knedla na jej środek.
Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 30 sekund. Następnie przekładamy kulę na drugą stronę i rozpłaszczamy , aby miała rozmiar CD. Smażymy w tej pozycji około 1 minuty.
10. Ponownie przekładamy naleśnik na drugą stronę i smażymy około 1 minuty.
11. Ponownie zmieniamy stronę naleśnika i smażymy, ale teraz już na bardzo małym ogniu. Można przykryć patelnię pokrywką.
12. Po około minucie nasz hoddeok będzie gotowy. Podajemy na ciepło.
13. Tak długie smażenie może wydawać się żmudne, ale dzięki temu cukier w środku rozpuści się i powstanie bardzo aromatyczny syrop.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !