Sposób przygotowania

Biszkopt pieczemy wg standardowego przepisu czyli białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pianę z białek, po wymieszaniu dodajemy łyżkę oliwy i na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach C. około 30minut - na złoty kolor.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wody.
Obrane ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi otworami.
Podsmażamy i do podsmażonych wsypujemy sypkie galaretki - brzoskwiniowe lub morelowe.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na przestudzony biszkopt rozkładamy przesmażone, ciepłe jabłka wymieszane dokładnie z galaretkami.
Na jabłkach układamy katarzynki.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się jej mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Śnieżki przygotowujemy wg przepisu producenta, zamieszczonego na opakowaniu, tylko dodajemy o 50 ml mleka mniej.
Ubijamy ją ok 3-5 minut a następnie dodajemy porcjami krzepnącą galaretkę.
Masą śnieżkowo-galaretkową nakrywamy masę jabłkową i katarzynki.
Wstawiamy do chłodziarki aby ciasto galaretkami zestaliło się..

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    Brzmi obiecująco
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Lubię szarlotkę to pewnie i ta by mi posmakowała
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Przyznam się,że z takimi ciastkami jeszcze nigdy nie jadłam:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !