Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka o smaku czekolady

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
żółtko jajek 5 szt
mleko 100 ml
cukier puder 4 łyżki
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy
drożdże 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka o smaku czekolady

nadzienie:
- 100g zmielonych orzechów
- ½ opakowanie cukru waniliowego
- 5białek
- 150g wiórków kokosowych
- 150g cukru pudru
polewa czekoladowa:
- 100g czekolady
- 100g cukru pudru
- 0,1l wody

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, posiekane masło praz wyrośnięte drożdże wymieszane wcześniej z mlekiem
Całość dokładnie wyrobić aby powstało ciasto, które podzielić na 3 części i rozwałkować.
Następnie orzechy zmielić, wymieszać wiórkami kokosowymi, dodać cukier waniliowy i cukrem puder a na koniec białka ubite na sztywną piane i delikatnie przemieszać.
Powstałe nadzienie rozsmarować na cieście i ułożyć płaty ciasta jedno na drugim.
Przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i upiec. Po upieczeniu polać polewa zrobioną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem cukru pudru i wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak