Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowy piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 szkl
cukier 15 dag
mąka 1\\2 kg
jaja 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 dag
mak 1 szkl
skórka starta z cytryny 1
cynamon łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowy piernik

1 szkl. wody razem z miodem oraz cukrem podgrzewać na małym ogniu aż do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia i stopniowo dodawać mąkę, zarabiać nożem.
Następnie dodać resztę cukru, cynamon, żółtka oraz skórkę cytrynową.
Na koniec dodać przesiany mak oraz sodę.
Całość dokładnie wyrobić, powstałe ciasto owinąć w lnianą ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
Po tym czasie ciasto ułożyć w blasze posmarowanej tłuszczem, posmarować go jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak