Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski góralskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
bryndza 20 dag
śmietana gęsta 2 łyżki
jaja 2 szt
sól
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski góralskie

Ziemianki razem z bryndzą zemleć w maszynce po czym wbić jajka, dodać śmietanę sól oraz mąkę aby po zagnieceniu powstało niezbyt gęste ciasto.
Następnie powstałego ciasta formować wałki, które lekko spłaszczyć i pokroić na ukośne kluski.
Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak