Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanowe świderki rr

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1
czosnek 1 główka
oliwa 1 do polania
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pomidorki koktajlowe 0,5 kg
makaron świderki 0,45 kg
mozarella 0,45 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe świderki rr

- rozgrzać piekarnik
do 180°C,
- nakłuć bakłażana w kilku miejscach ostrym nożem i położyć na papierze do pieczenia nakłutą stroną do góry,
- odkroić górę z główki czosnku (nieobranej główki), położyć na folii aluminiowej odciętym do góry, polać oliwą, zawinąć folię,
- włożyć bakłażana i czosnek do piekarnika, piec 40-50 min. aż bakłażan sflaczeje,
- 15 minut przed końcem pieczenia przygotować pomidorki - wrzucić je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą, posolić, popieprzyć, włożyć do piekarnika,
- ugotować w wielkim garze makaron (al dente!) zgodnie z instrukcją, przy odcedzaniu zostawić szklankę wody,
-wyjętego bakłażana obrać ze skórki, miąższ wydrążyć łyżką (skórka powinna lekko odchodzić), obranego bakłażana wrzucić do miski z pomidorkami,
- wycisnąć do miski upieczony czosnek (jest naprawdę pyszny i łagodny),
- za pomocą tłuczka do ziemniaków
zrobić ze składników pure, dodać bazylię, doprawić do smaku, dolać wodę z makaronu, wymieszać aż wszystko się połączy,
- dodać makaron, wymieszać dokładnie, dodać pokrojony w kostkę ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 30.01.2011 11:18
ciekawe
Wojtek8 21.01.2011 22:15
fajne
Katarzyna/kate1980 17.01.2011 21:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak