Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimny krem truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 350 gram
śmietana kremówka 200 ml
sok z cytryny 1/2 szt
skórka z cytryny 4 łyżki
cukier 100 gram
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zimny krem truskawkowy

Cukier zagotować w trzech łyżkach wody - zrobić syrop. Ostudzić i dodać kawałki skórki z cytryny. Truskawki umyć i odłożyć 100 gram. Resztę dobrze odsączyć i zmiksować. Dodać sok z cytryny i dalej miksować na jednolita masę. Masę wymieszać z zimnym syropem cukrowym. Śmietanę ubić na sztywno - wymieszać delikatnie z masą truskawkową. Połowę masy podzielić do 4 pucharków i włożyć na 10 minut do lodówki.
Pozostawione truskawki dobrze odsączyć i podzielić na cząstki - ułożyć je w pucharkach na wierzchu masy truskawkowej. Dopełnić resztą masy i udekorować pozostałymi truskawkami. Przechowywać w lodówce, aż do momentu podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak