Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab z sosem jabłkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 15 dkg
cebula 2 szt.
sok jabłkowy 1/2 szkl.
cząber 1 łyżeczka
sól
masło 2 łyżki
cukier 2-3 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
schab 1 (środkowy)
sos 6 szt.
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: schab z sosem jabłkowym

słoninę pokroić na cienkie plasterki,schab umyć natrzeć solą i ziołami,zawinąć plasterkami słoniny włożyć do naczynia i szczelnie przykryći najlepiej na noc wstawić do lodówki,jabłka umyć i wyjąć z nich gniazdz nasienne a we wgłębienia wsypać cukier ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym i polać sokiem jabłkowym,zamarynowane mięsoułożyć w brytfannie podlać sokiem jabłkowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.obok ustawić naczynie z jabłkami,mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem,po 1,5 godz.wyjąć i obłożyć pokrojonymi w ćwiartki cebulami,polać wytworzonym sosem wstawić do piekarnika na 180st.i dopiec ok.40min.upieczone jabłka ze skórką i wytworzoną galaretką zmiksować jeśli trzeba,rozcieńczyć wodą lub sokiem jabłkowym i zagotowac,przyprawić do smaku,ze schabu usunąć kość i pokroić na plastry obłożyć upieczoną cebulą,podawać z sosem jabłkowym oraz ziemniakami puree i zieloną sałatą mozna także podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 23.09.2011 10:21
pyszny
MAR3STA 12.01.2011 18:22
fajny pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak