Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z masą budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
miód 1 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 120 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jajko 2 szt
mleko 1/4 szkl
margaryna 1 szt
mleko 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier 3/4 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z masą budyniową

Miód, cukier i margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Mąkę, przyprawę do piernika, sodę wymieszać i połączyć z miodem. Dodać jaja. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i upiec ciasto w 180st ok 50 min do tzw suchego patyczka. Z dwóch szklanek mleka odlac pół szklanki i rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zgotować z cukrem. Dodać mleko z mąką i mieszając ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń. Przełożyć masą wystudzony piernik. Ciasto najlepsze po ok 2 dniach leżakowania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 05.08.2013 21:20
swietny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak