Sposób przygotowania

Mięso wołowo - wieprzowe podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso także można przełożyć już do garnka. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z grzankami z pszennej bułki. Zupę można także zmiksować (bez marchewek), a potem dodać mięso. Można też zagęścić łyżką mąki, ale zupa bez tego jest już kaloryczna.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    pycha
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    wygląda bardzo smacznie
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pięknie sie prezentuje!
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    jest bardzo smaczna- a myślałam że już nikt nie zna tej zupy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !