Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pora z serkiem i mielonym mięsem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
DUŻY POR 1 szt.
szalotki 2 szt.
marchewki
serek topiony śmietankow 100 g.
śmietanka kremowa 1/2 szklanki
oliwa
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
sól do smaku
świeże zioła
grzanki
bulion warzywny 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pora z serkiem i mielonym mięsem

Mięso wołowo - wieprzowe podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso także można przełożyć już do garnka. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z grzankami z pszennej bułki. Zupę można także zmiksować (bez marchewek), a potem dodać mięso. Można też zagęścić łyżką mąki, ale zupa bez tego jest już kaloryczna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 08.12.2011 08:39
jest bardzo smaczna- a myślałam że już nikt nie zna tej zupy :)
PaniMISIOWA 08.03.2011 18:04
pięknie sie prezentuje!
Nina7 11.01.2011 14:17
wygląda bardzo smacznie
Sylwia88 11.01.2011 13:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak