Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 50 g
śmietana 1 łyżek
dżem morelowy 1|2 słoika
jabłko 4 szt.
cukier puder 1 łyzki
żółtko jajek 1 szt.
cytryna 1|2 szt
mąka 200 g
cynamon 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta jabłkowa

Mąkę wymieszać z cukrem,dodać schłodzone masło i posiekać,Dodać żółtko śmietanę i długo wyrabiać,gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki.Jabłka umyć i obrać pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne,następnie skropić owoce sokiem z cytryny,wymieszanym z łyżką wody.Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1|2 cm.Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty.Ciasto posmarować dżemem,,ułożyć na nim cząstki jabłek posypać cukrem,wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni,piec przez 25 minut,kiedy wystygnie posypać cynamonem i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak