Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bąbelkami - cytrynowe.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1\\2 szkl
jaja 4 szt
cukier puder 1 szkl
cytryny 3 szt
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
oranżada 1\2 żółta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bąbelkami - cytrynowe.

Olej utrzeć ze szklanką cukru pudru na pienistą masę.
Cytrynę dobrze wymyć, zetrzeć drobno, miąższ wycisnąć.
Skórkę cytrynową i jajka
wrzucić do olejowej masy, nadal ucierać.
Wymieszać mąkę z proszkiem,przesiać.
Sok cytrynowy połączyć
z oranżadą.
Do masy jajeczno-olejowej, dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i oranżadę z sokiem.

Blachę wysmarować olejem, nałożyć ciasto.
Pozostałe dwie cytryny dokładnie umyć, drobno zetrzeć skórkę.
Pokroić w cieniusieńkie plasterki, ułożyć na cieście, skropić olejem.

Piec około 20 minut
w temp. 180-200 stopni.
Mocno po pudrować, udekorować skórką cytrynową.
Można również zrezygnować z plastrów cytryny, polać lukrem cytrynowym....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak