Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniowo-morelowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 5 szt
aronia 12 dag
masło 250 g 1\\2 szt
jaja 4 szt
jogurt naturalny 25 dag
cukier 25 dag
mąka 25 dag
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia 1\\2 op
sok z cytryny 1\\2 szt
nektarynka 1 szt
cukier puder 2 łyżki
tłuszcz 1\\4 szt
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniowo-morelowe

Morele umyte naciąć i sparzyć wrzątkiem, obrać. Przekroić owoce na pół, wyjąć pestki. Pokroić na cząstki. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i wraz z jajkami dodać do roztopionego tłuszczu. Cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z kremem jogurtowym. Morele pokrojone i aronie dodać do kremu, wymieszać. Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Rozłożyć na niej ciasto, odstawić na 2 godziny do ostygnięcia. Ozdobić pozostałymi owocami i pokrojoną nektarynką. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak