Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i śnieżką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i śnieżką

biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 płaskich łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do piecz.

masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki

masa śnieżka:
2 śnieżki
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Ubijamy jaja z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i pulchna, powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopni.
Jabłka kroimy w plasterki i dusimy w garnku. Gdy są już wystarczająco miękkie zdjąć z ognia i dodać galaretki cytrynowe, wstawić na gaz i jeszcze przez chwilę mieszać. Masę jabłkową troszkę wystudzić i wylać na wystudzony biszkopt. Całość wkładamy na około 1/2h do lodówki.
Ubijamy śnieżki wg przepisu. Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody studzimy i tężejącą dodajemy do śnieżek nadal ubijając. Wykładamy na masę jabłkową i wstawiamy z powrotem do lodówki.Gotowe ciasto można polać polewą lub czekoladą dla ozdoby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 23.12.2011 13:12
bardzo smaczne polecam
SyMiki 09.04.2011 13:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak