Sposób przygotowania

biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 płaskich łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do piecz.

masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki

masa śnieżka:
2 śnieżki
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Ubijamy jaja z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i pulchna, powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopni.
Jabłka kroimy w plasterki i dusimy w garnku. Gdy są już wystarczająco miękkie zdjąć z ognia i dodać galaretki cytrynowe, wstawić na gaz i jeszcze przez chwilę mieszać. Masę jabłkową troszkę wystudzić i wylać na wystudzony biszkopt. Całość wkładamy na około 1/2h do lodówki.
Ubijamy śnieżki wg przepisu. Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody studzimy i tężejącą dodajemy do śnieżek nadal ubijając. Wykładamy na masę jabłkową i wstawiamy z powrotem do lodówki.Gotowe ciasto można polać polewą lub czekoladą dla ozdoby.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo smaczne polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !