Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
esencja migdałowa 3-4 krople
jaja 4 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę margaryny zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
Ciągle miksując dodawaj na przemian mąkę i jajka, odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
Jasną masę wlej do formy, na nią przełóż masę z kakao, lekko wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 23.12.2011 13:12
lubię babeczki
RenataZ-et 01.10.2011 19:58
rewelacyjna
Seba 13.09.2011 10:23
pycha
Margo1 23.09.2010 11:10
Babki są smaczne ,ja lubię do herbaty
Grażka1 16.09.2010 15:35
też piekę taka babkę, czasami zamiast kakao dodaje kisiel lub sok z cytryny.
lucyna15
lucyna15 16.06.2010 09:39
ciekawy troszke inaczej robie ale fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak