Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasta warzywno-owocowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory dojrzałe 1,5 kg
czosnek 1 główka
olej ryżowy 6 łyżek
Goździki całe Prymat 5 szt
sól i pieprz 1 do smaku
cebula 5 szt
papryka 1 (chili)
jabłko winne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pasta warzywno-owocowa

Pomidory zaparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dokładnie zmiksować w blenderze, jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, starkować, lub pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze. Wymieszać pomidory z jabłkami, zagotować na średnim ogniu, tak by odparował się nadmiar soku.
Do przecieru dodać drobno posiekaną i zeszkloną cebulę, czosnek utarty z odrobiną soli. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chili, tak aby przecier był pilantny dodać utarte goździki.
Podana ilość jest wystarczająca do pasteryzowania na zimę, z mniejszej ilości składników mozna przygotować na jeden raz.
Gorącą pastę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować
około 15 minut.

Idealnie smakuje jako pasta do mięs, ale także do chipsów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

accee 09.02.2011 00:00
Lubie
pawel6 17.01.2011 18:17
bardzo ciekawy pomysł
kotlet 14.01.2011 14:02
super przepisik :)
alaaa 12.01.2011 09:41
bardzo ciekawy przepis
RenataZ-et 10.01.2011 20:47
Ooo super pomysł! Na pewno wypróbuję przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak