Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piwosz

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl
piwo 2/3 szkl
margaryna 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy do smaku
cukier 20 dag
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1 szt
aromat rumowy do smaku
Krem: 1 szkl
mleko 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: piwosz

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wyrobić z margaryną, wlać piwo i aromat, dobrze wyrobić ciasto i wsadzić do zamrażalnika na godzinę.
Zrobić trzy placki i upiec każdy osobno( około 20 minut).
KREM:
Zagotować 1/2 szkl mleka z cukrem, dodać obie mąki wymieszane z resztą mleka, zagotować i ostudzić, miękką margarynę utrzeć na puch , dodając po trochu budyń zimny, na koniec wlać aromat.
Przełożyć placki masą, można oblać polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.02.2011 13:29
To chyba ciasto dla mojego męża:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak