Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy biały cukier oraz wbijamy żółtka po czym dobrze ucieramy. Następnie dodajemy 50 g masła i dalej ucieramy na gładką masę.
Do małej miseczki wsypujemy migdały i zalewamy je wrzątkiem. Po chwili wylewamy wodę i obieramy migdały ze skórki. ¾ migdałów układamy na środku ściereczki, zawijamy i kilka razy uderzamy wałkiem kuchennym aby rozdrobnić migdały.
W oddzielnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę.
Do żółtek z masłem dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy a następnie dodajemy rozdrobnione migdały oraz daktyle. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Kwadratową lub prostokątną blachę nacieramy tłuszczem i wylewamy ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę. 200 g masła siekamy i przekładamy do rondla. Wsypujemy brązowy cukier oraz dodajemy śmietanę i całość mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą zwiększamy płomień aż polewa zgęstnieje.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy polewę. Migdały, które nam pozostały układamy w równych odstępach. Gdy polewa stężeje ciasto kroimy na mniejsze kwadraty, takie aby na środku każdego znalazł się migdał.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !