Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód 500 g.
mąka 3 szkl.
smalec 50 g.
rum 50 ml.
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki
orzechy włoskie 150 siekane
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Smalec topimy, dodajemy miód, studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną łączymy z miodem, dodajemy przyprawę piernikową oraz posiekane orzechy, dolewamy rum, zagniatamy ciasto, wałkujemy (ok. 10 mm). Wykrajamy foremką pierniczki. Ciastka przekładamy na posmarowaną blachę, smarujemy pędzelkiem co jakiś czas zanurzonym w wodzie. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciastka można polać lukrem. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

10.03.2013 07:17
bardzo lubię
matii6 14.04.2011 19:46
super lubię na miodzie
alaaa 25.01.2011 14:43
super pierniczki
krzyniu1984 10.01.2011 10:49
super!
accee 09.01.2011 23:49
Bardzo dobry przepis!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak