Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
mleko 1 szkl.
masło 1 łyżka
drożdże 25 g.
olej 3 łyżki
żółtko jajek 1
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Farsz:
grzyby 300 g.
kapusta kiszona 1/2 kg.
cebula 2 małe
olej 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

FARSZ:

Cebulę obieramy i kroimy, smażymy. Grzyby kroimy, smażymy oddzielnie. Kapustę dusimy na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby oraz cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem.

CIASTO:

Drożdże zalewamy podgrzanym, lekko ciepłym mlekiem, kiedy zaczną rosnąć dodajemy soli, cukru, oleju, masła oraz mąkę, mieszamy do czasu, aż wyrobimy ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Ciasto przekładamy do blaszki (blacha do keksów), tak by brzegi wystawały poza blachę, na ciasto, do środka kładziemy farsz, górę zalepiany wystającym poza brzegi ciastem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Pieczemy 45 min. w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzyniu1984 10.01.2011 10:48
nigdy nie jadłem, ale wygląda na smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak