Przepis i sposób przygotowania na: KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Cebulę obieramy i kroimy, smażymy. Grzyby kroimy, smażymy oddzielnie. Kapustę dusimy na oleju. Do kapusty dodajemy grzyby oraz cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem.
CIASTO:
Drożdże zalewamy podgrzanym, lekko ciepłym mlekiem, kiedy zaczną rosnąć dodajemy soli, cukru, oleju, masła oraz mąkę, mieszamy do czasu, aż wyrobimy ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Ciasto przekładamy do blaszki (blacha do keksów), tak by brzegi wystawały poza blachę, na ciasto, do środka kładziemy farsz, górę zalepiany wystającym poza brzegi ciastem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Pieczemy 45 min. w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO !!!