Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
margaryna 40 dag
jajko 4 sztuki
cukier puder
sól szczypta
woda 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie

30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno \"bić\" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie \"pobić\" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24godziny. Po tym czasie ciasto nadaje się do użytku. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.10.2013 10:11
przydatny przepis
Seba 07.05.2013 12:16
bardzo smaczne
RenataZ-et 11.07.2012 18:08
super przepis
Barbara/zuza22_85 08.02.2012 21:51
super, muszę spróbować bo do tej pory zawsze kupowałam gotowe ciasto francuskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak