Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kolorowe lody

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 2 szkl.
żółtko jajek 5 szt.
cukier 1/2 szkl.
laska wanilii
maliny świeże 20 dkg
bezy
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kolorowe lody

śmietanę zagotować z wanilią,usunąć wanilię,żółtka ubić z cukrem,gdy powstanie krem ubijając dolewać małymi porcjami mleko,masę z naczyniem ustawić na parze i ubijać aż zgęstnieje,wystudzić i wstawić do zamrażalnika na 4 godz.w trakcie zamrażania co jakiś czas przemieszać lody przez pierwsze 2 godz.zagotować 100ml.wody z cukrem,wsypać umyte maliny przykryć i odstawić z ognia,do malin wsypać pokruszoną bezę i wymieszać,do salaterek układać po gałce lodów i jadnej bezie,polać malinami i posypać pokruszonymi bezami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 02.03.2012 10:07
smaczne
Grazyna0211 30.08.2011 10:37
rewelacyjne są te lody
Motorek 16.05.2011 15:31
smaczne
mysza666 20.04.2011 09:55
Pyszne:)
wiola28a 16.04.2011 21:03
pycha
mirosława4 13.04.2011 21:32
użyłam wiśni zamiast malin można też użyć innych owoców.
Tahitha 10.01.2011 10:18
Fajny przepis. Trzeba będzie wypróbować :) Szkoda, ze nie ma zdjęcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak