Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki choinkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
miód prawdziwy 250 g
smalec 30 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
kakao 1/2 łyżeczki
olejek arakowy 2 krople
lukier 3 łyżki
spirytus 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki choinkowe

Smalec i miód rozpuścić razem, przestudzić, dolać spirytus i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać przyprawę do piernika, olejek, kakao i zagnieść ciasto. Rozwałkować i powycinać pierniczki. Można w nich mniejszymi foremkami powycinać różne wzory. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Dekorować kolorowym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.11.2012 08:24
rewelacyjny pomysł
tomek18 27.03.2012 14:04
super
Olaa 02.02.2012 14:31
fajne
ewelinapac 04.12.2011 15:03
super
artur7 17.05.2011 19:44
piekne
matii6 28.03.2011 16:46
jakie fajne
cukiereczek 21.03.2011 09:16
fajne
agnieszka189 01.03.2011 08:51
urocze
alaaa 11.01.2011 10:25
ja też nie robiłam takich na choinke
Natalia/tubisiek 11.01.2011 07:05
nigdy nie robiłam pierniczków, będę musiała spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak