Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki pieczarkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
sól szczypta
mleko 1 szkl
masło stopione 2 łyżki
mąka pszenna 32 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki pieczarkowe

Na farsz:
1/2 kg pieczarek
30 dag cebuli

Ponadto:
2 łyżki masła roztopionego do posmarowania


Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na jasno - złoty kolor, przełożyć do miski. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i usmażyć aż woda odparuje - wymieszać z cebulą i odstawić.
Przygotować ciasto, do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać razem z roztopionym masłem. Powoli wsypując mąkę wymieszaną z solą -zagnieść ciasto i wyrabiać ok 8 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia się ciasta. Po tym czasie przerobić ciasto i rozwałkować na prostokąt ok 5 mm grubości. Farsz przyprawić solą i pieprzem - wyłożyć na całość ciasta i zwinąć w rulonik, pokroić na kawałki ok 3cm szerokości i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.. Kawałki posmarować jeszcze roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. na jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 09.01.2011 21:46
Bardzo ciekawe danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak