Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej następnie rozpuść w nim cukier wymieszaj w nim sól i dodaj miąższ dyni - połącz na jednolita masę. Teraz wsyp suche drożdże lub świeże rozkruszone oraz powoli dosypuj mąkę wyrabiając ciasto. Ciast musi być sprężyste i niezbyt klejące. Po połączeniu się wszystkich składników wyrabiaj ok 10 minut, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką - postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę, musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmij je z miski i przerób wyrabiając kolejne 5 minut. Wysmaruj blaszkę oliwą i włóż do niej ciasto przykryj ściereczką i znowu odstawa do wyrośnięcia, gdy podrośnie do 3/4 wysokości blaszki posmaruj je oliwą, nagrzej piekarnik do 180 C i piec ok 40-50 minut na złoty kolor zrób jeszcze próbę pieczenia włóż wykałaczkę w środek chlebka i pozostaw na 5 sekund - wyjmij jeśli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony. Pozostaw jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok 5 minut. Chlebek studzić na kratce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    A ten miąższ z dyni to w jakiej postaci ma być dodany do tego ciasta? Mus/przercier z surowej czy też gotowanej/pieczonej dyni? A może starta surowa na tarce? ...no i drożdże suche... ile ma ich być, bo ilość podana powyżej dotyczy zapewne świeżych... ???

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !