Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek piwny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 dag
sól łyżeczka
masło stopione 1 łyżka
mąka pszenna 1\\2 kg
piwo 300 jabłkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek piwny

Piwo podgrzać i połowę wymieszać z cukrem oraz drożdżami, do drugiej miski wsypać mąkę sól. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dolać resztę ciepłego piwa oraz rozpuszczone masło. Wlać wszystko do mąki i zagnieść ciasto - dobrze wyrobić ok 4 - 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić no ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i włożyć do posmarowanej formy - odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 C i wstawić ciasto piec ok 20 minut do zbrązowienia skórki - wyjąć i przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 24.08.2011 20:48
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak