Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Składniki
zaczyn:
5 dag drożdży
1 szkl. mąki żytnia
szklanka letniej wody

ciasto chlebowe:
1/2 kg mąki żytniej
20 dag mąki pszennej
szkl. otrąb ok.
1/2 l wody
kminek
mak
sól
tłuszcz do formy

Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę żytnią i pszenną, sól, otręby i kminek i wyrabiamy ok. 30 minut. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blaszkę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto, posypujemy makiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na kolejne 30 minut. Wyrośnięty chleb pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, nagrzanym do około 200 stopni, przez 1 godzinę lub 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 07.07.2011 23:59
swojski chleb jest najlepszy!
Ela15 05.04.2011 08:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak